Nageltrång

Nageltrång innebär att nageln skär in i huden och orsakar smärta. Om bakterier tränger in kan det uppstå en infektion. Då blir det svullet, rött och mycket ömt. Ibland kommer det upp var vid minsta beröring. 

Oftast beror nageltrång på felklippta naglar och för trånga skor, men det kan ibland finnas en ärftlig benägenhet. 

Vi medicinska fotterapeuter behandlar oftast nageltrång väldigt enkelt genom klippning med en speciell nageltrångstång, och mejsling av nagelkanten  med s k beaverblad. Är nageltrånget väldigt svullet kan det behövas flera behandlingar innan det är klart, man måste då jobba steg för steg. 
Läkare kan operera genom att skära eller dra bort en del av nageln. Det bör vara din sista utväg. Det blir ibland bra, men många gånger blir nageln aldrig sig lik igen. 

Ortonyxi

Ortonyxi betyder nagelkorrigering, och kan göras efter att det akuta nageltrånget är behandlat och läkt. Ortonyxi får nageln att växa mera rakt och förebygger att nytt nageltrång uppstår. Ungefär som att ha tandställning, fast på nageln istället.

Vi gör nagelkorrigeringar med Podofix, en effektiv och säker metod med mycket lyckade resultat. 

När vi ska behandla med Podofix vill vi att du och din nagel är friska, och man kan också behöva göra några enklare förberedelser innan behandlingen. Därför rekommenderar vi att du först rådgör med din fotterapeut.