Förhårdnader - sprickor - liktornar

Förhårdnader
Förhårdnader uppstår pga tryck. Oftast är det skornas fel! 
För trånga skor, för tunna sulor, för hårt underlag, för höga klackar och så vidare... 
Om du fått förhårdnader hjälper det inte mycket att fila. Filen är bra om huden är ojämn och fnasig, för att jämna till kanterna. Men sedan är det insmörjning som behövs! 
Har du lite mer förhårdnader är det bra att få hjälp av medicinsk fotterapeut. Vi skrapar med skalpell och slipar med vatten och diamanttrissa. 

Sprickor
Ibland uppstår sprickor i den torra och döda förhårdnaden. Det kan göra väldigt ont om sprickan är djup och når in till frisk hud. För att komma till rätta med sprickor behöver man ta bort den hårda och döda huden först. Vi tar bort död hud och i de flesta fall "försvinner" då sprickan. I vissa fall är det lite tunn spricka kvar, men den läker i regel snabbt när huden är mjuk och frisk. 

Liktornar
En klassisk liktorn är en lokal förhårdnad av huden. Den har formen av en upp-och-ned-vänd kon, med spetsen inåt mot underlaget. Den kan vara mycket smärtsam när den utsätts för tryck. Liktornar kan uppstå både på ovansidan och undersidan av foten, eller mellan tårna. 
Orsaken är tryck från skorna. Kroppen försöker skydda sig mot skada, och bygger på extra hud när tryck uppstår. 
Medicinska fotterapeuter tar bort liktornar. Det brukar inte göra ont, men om du är väldigt öm redan innan kan det kännas lite. Om du inte gör något åt orsaken till att liktornen uppstått, kommer det förr eller senare en ny liktorn...