För att lyckas bekämpa nagelsvamp i tånaglarna krävs oftast att man samarbetar intensivt med en medicinsk fotterapeut.

När jag hjälper mina kunder med att bli av med sin nagelsvamp börjar jag oftast med att ta ett nagelprov som jag skickar in för DNA-analys. För även om läkaren på vårdcentralen har sagt att det är nagelsvamp du har, så kan läkaren ha fel. Det händer ganska ofta. Ibland kan t ex tryckskadade naglar och psoriasisnaglar se ut nästan precis som naglar med svampinfektion.
Eftersom det är ganska tålamodskrävande att behandla nagelsvamp, och dessutom kostar pengar, tycker jag det är rimligt att först ta reda på fakta. Alltför många människor lägger tid, energi och pengar på att försöka behandla nagelsvamp som inte ens existerar.

När vi vet att det är nagelsvamp som ska behandlas, börjar jag alltid med att slipa ner naglarna ordentligt. Om nageln är är väldigt infekterad så blir det kanske inte så mycket kvar av nageln. Den kan bli ganska tunn och ganska trasig, men det gör inte ont och de flesta kunder känner en enorm lättnad över att det genast ser mycket trevligare ut.
Det är jätteviktigt att ta bort så mycket som möjligt av den infekterade nageln. Om man börjar behandla utan denna slipning kommer man inte att lyckas.
Behandlingen handlar om att svälta ut svampen samtidigt som man hjälper frisk nagel att växa ut och “ta över” igen.

Ungefär som att bekämpa mossan i gräsmattan. Man rensar bort, och ser till att det friska gräset mår bra och börjar växa. 

Att behandla nagelsvamp är tyvärr ännu mer tålamodskrävande, och här innebär det oftast att man själv masserar in en nagelsvampsbehandlande kräm varje dag, och eventuellt badar dagligen i behandlande fotsalt också. Återbesök för nagelslipning och rengöring med 2-4 veckors mellanrum är också viktigt för gott resultat.
Beroende på hur infekterad nageln är, bör man räkna med en behandlingstid på upp till 12 månader, ibland ännu mer.
Ju mer noggrant man behandlar, desto större chans att lyckas. 

Utöver denna behandling kan det ibland finnas behov av att se över lite andra saker också. Som strumpor och skor, hygienvanor  m m. 

Läs hela inlägget »
Etiketter: nagelsvamp psoriasis

Jo, det är sant! T ex om nageln är tjock, hård och trycker mot nagelbädden. Eller om nageln är skadad, knölig och växer lite konstigt. Eller om nageln är alltför kortklippt. Värst är det om man också har lite trånga skor, och det mina vänner, det har vi nästan alla!

Många av mina kunder säger att deras skor inte är ett dugg trånga. Nej de är till och med jättesköna! Så är det säkert också. Samtidigt kan jag ofta se att fötterna är utsatta för skotryck.

En sko kan vara trång på flera sätt. Den kan vara lite för smal, den kan vara lite för kort eller lite för låg framtill. och därför nöter den ständigt lite mot nageln som sedan orsakar tryck på nagelbädden. Det är inte säkert att det gör ont i början, inte förrän skadan redan är skedd.

Men även en för stor sko kan orsaka tryck. T ex om foten ständigt glider framåt i skon och tårna “slår i” längst fram när man går. Då blir det också tryckskador. Det mesta, vad gäller fotproblem, är faktiskt skornas fel
Vanligt är också att tå nr 2 eller 3, räknat från stortån, är lite längre. Då får den ofta böja sig lite, för många köper skor efter stortåns längd. Då blir det nästan alltid problem efter ett tag.

Liktornar som sitter under nageln är lite knepiga, åtminstone svåråtkomliga. Men med skalpell och rätt diamantborr så går de att få bort dem. Och i de flesta fall gör det inte ens nämnvärt ont. Men efteråt slipper kunden smärtan när hen går. Idag har jag befriat en kund från den smärtan.

För dig som inte visste, en klassisk liktorn är förhårdnad hud som börjat tryckas inåt i den friska huden. Dessa liktornar kan uppstå på flera ställen. Vanligast är ovanpå de mindre tårna, på sidan av en liten tå (även mellan tår) och under fotsulan. Men som sagt, även under naglar uppstår liktornar ibland.
Ibland blir det infekterat och ofta gör det väldigt ont. Det blir som en spets av hård hud som sticker djupt in, och det känns lite som om man hade en sten i huden. En liktorn är alltså inget virus, och inget som smittar.

Läs hela inlägget »
Etiketter: liktornar naglar skor