hur blir man av med nagelsvampen?

För att lyckas bekämpa nagelsvamp i tånaglarna krävs oftast att man samarbetar intensivt med en medicinsk fotterapeut.

När jag hjälper mina kunder med att bli av med sin nagelsvamp börjar jag oftast med att ta ett nagelprov som jag skickar in för DNA-analys. För även om läkaren på vårdcentralen har sagt att det är nagelsvamp du har, så kan läkaren ha fel. Det händer ganska ofta. Ibland kan t ex tryckskadade naglar och psoriasisnaglar se ut nästan precis som naglar med svampinfektion.
Eftersom det är ganska tålamodskrävande att behandla nagelsvamp, och dessutom kostar pengar, tycker jag det är rimligt att först ta reda på fakta. Alltför många människor lägger tid, energi och pengar på att försöka behandla nagelsvamp som inte ens existerar.

När vi vet att det är nagelsvamp som ska behandlas, börjar jag alltid med att slipa ner naglarna ordentligt. Om nageln är är väldigt infekterad så blir det kanske inte så mycket kvar av nageln. Den kan bli ganska tunn och ganska trasig, men det gör inte ont och de flesta kunder känner en enorm lättnad över att det genast ser mycket trevligare ut.
Det är jätteviktigt att ta bort så mycket som möjligt av den infekterade nageln. Om man börjar behandla utan denna slipning kommer man inte att lyckas.
Behandlingen handlar om att svälta ut svampen samtidigt som man hjälper frisk nagel att växa ut och “ta över” igen.

Ungefär som att bekämpa mossan i gräsmattan. Man rensar bort, och ser till att det friska gräset mår bra och börjar växa. 

Att behandla nagelsvamp är tyvärr ännu mer tålamodskrävande, och här innebär det oftast att man själv masserar in en nagelsvampsbehandlande kräm varje dag, och eventuellt badar dagligen i behandlande fotsalt också. Återbesök för nagelslipning och rengöring med 2-4 veckors mellanrum är också viktigt för gott resultat.
Beroende på hur infekterad nageln är, bör man räkna med en behandlingstid på upp till 12 månader, ibland ännu mer.
Ju mer noggrant man behandlar, desto större chans att lyckas. 

Utöver denna behandling kan det ibland finnas behov av att se över lite andra saker också. Som strumpor och skor, hygienvanor  m m. 

Etiketter: nagelsvamp psoriasis

Kommentera gärna: