Visste du att man kan få en liktorn under nageln?

Jo, det är sant! T ex om nageln är tjock, hård och trycker mot nagelbädden. Eller om nageln är skadad, knölig och växer lite konstigt. Eller om nageln är alltför kortklippt. Värst är det om man också har lite trånga skor, och det mina vänner, det har vi nästan alla!

Många av mina kunder säger att deras skor inte är ett dugg trånga. Nej de är till och med jättesköna! Så är det säkert också. Samtidigt kan jag ofta se att fötterna är utsatta för skotryck.

En sko kan vara trång på flera sätt. Den kan vara lite för smal, den kan vara lite för kort eller lite för låg framtill. och därför nöter den ständigt lite mot nageln som sedan orsakar tryck på nagelbädden. Det är inte säkert att det gör ont i början, inte förrän skadan redan är skedd.

Men även en för stor sko kan orsaka tryck. T ex om foten ständigt glider framåt i skon och tårna “slår i” längst fram när man går. Då blir det också tryckskador. Det mesta, vad gäller fotproblem, är faktiskt skornas fel
Vanligt är också att tå nr 2 eller 3, räknat från stortån, är lite längre. Då får den ofta böja sig lite, för många köper skor efter stortåns längd. Då blir det nästan alltid problem efter ett tag.

Liktornar som sitter under nageln är lite knepiga, åtminstone svåråtkomliga. Men med skalpell och rätt diamantborr så går de att få bort dem. Och i de flesta fall gör det inte ens nämnvärt ont. Men efteråt slipper kunden smärtan när hen går. Idag har jag befriat en kund från den smärtan.

För dig som inte visste, en klassisk liktorn är förhårdnad hud som börjat tryckas inåt i den friska huden. Dessa liktornar kan uppstå på flera ställen. Vanligast är ovanpå de mindre tårna, på sidan av en liten tå (även mellan tår) och under fotsulan. Men som sagt, även under naglar uppstår liktornar ibland.
Ibland blir det infekterat och ofta gör det väldigt ont. Det blir som en spets av hård hud som sticker djupt in, och det känns lite som om man hade en sten i huden. En liktorn är alltså inget virus, och inget som smittar.

Etiketter: liktornar naglar skor

Kommentera gärna: